Een van de redenen waarom het programma CrossCare is opgezet in 2016 is de vaststelling dat Europa zeer veel (98%) Kleine en Middelgrote Organisaties (KMO)/MKB telt. Echter, van alle Europese fondsen stroomt slechts 4,4% door naar deze KMO’s. CrossCare focust zich daarom in eerste instantie op het financieel steunen van KMO’s. Naast financiële steun zorgt het sterke zorgnetwerk van CrossCare voor een proeftuin en een afzetmarkt in zowel Vlaanderen als Nederland.
Elk project dat start binnen CrossCare wordt ondersteund door minstens 1 Vlaamse en 1 Nederlandse proeftuin. Er zijn 7 zorgproeftuinen aangesloten bij CrossCare (4 Vlaamse; Happy Aging, LiCalab, InnovAge en POM en 3 Nederlandse; Slimmer Leven, Care Innovation Center en Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie) die allen beschikken over een uitgebreid netwerk in de zorg. Daarnaast beschikken ze over testpanels om ideeën te toetsen en bij te sturen op basis van gebruikersfeedback via bevragingen, co-creatie sessies of testen in levensechte omstandigheden.
Er zijn de afgelopen 4 jaar 179 enthousiaste gezondheids- en zorginnovaties geweest die zichzelf hebben aangemeld om deel te nemen aan het CrossCare programma. Hieruit zijn 24 zorginnovaties geselecteerd om deel te nemen en in samenwerking met de proeftuinen een stap verder te komen. Innovaties die deel hebben genomen aan het programma maken de zorg efficiënter waardoor we met minder mensen meer zorg kunnen verlenen en (zwaardere) zorg kunnen voorkomen. Hierdoor blijft de zorg langer bemensbaar en betaalbaar, wat gewenst is gezien de huidige situatie en toekomstige ontwikkelingen in het zorglandschap.
Ook neemt de slagingskans van deze innovaties toe door de eindgebruiker te betrekken in het proces. De behoefte van de eindgebruiker kan zo beter beantwoord worden.